Wacht niet tot later, later kan ook eerder komen!!
Bekijk hier onze reis naar Noorwegen mei / juli 2009

Bekijk hier de foto's van deze reis

klik op de pijltjes voor vergrotind

Klik hier:  Noorwegen info

Klik hier:  Zomervakantie noorwegen per auto

Noorwegen mei/juli 2009

      Even wat vooraf, een gewaarschuwd mens, je weet wel:

Op de heenreis van onze overigens geweldige rondreis van zo'n 10.000km. naar en door Noorwegen maakten we een uiterst vervelend voorval mee, en aangezien een gewaarschuwd mens, jeweetwel.

We meldden ons begin mei in Putgarden voor de overtocht naar Denemarken bij de kassa voor de ferry, kopen een ticket voor de overtocht naar Rodbyhaven en betalen hiervoor (dacht ik ca. €60,-), waarna de uiterst vriendelijke Duitse lokettist vroeg of we ook wilden gaan overvaren van Helsingor naar Helsingborg, want dan was het voordeliger om een combinatie-ticket te kopen.

Wisten wij veel, wij komen daar ook niet iedere week, voor €90,- , dat scheelde €30,- , dus als nuchtere Hollander zei ik meteen, doet u dat dan maar, en betaalde €30,- bij. Vervolgens pakte hij netjes voor ons nog een foldertje met de geldende tarieven, vouwde daar netjes ons ticket in, en wij konden aan boord.

Na te zijn overgevaren, stopten we halverwege in Denemarken nog ergens om wat te eten of zo.

Terwijl Anja koffie maakte keek ik nog eens even wat die aardige Duitser ons mee had gegeven.

Tot mijn schrik zag ik al meteen dat we belazerd waren, we hadden alleen het kaartje voor de eerste overtocht, en mochten dus in Helsingor de volle mep van €60,- betalen, waar na ons verhaal de overigens eveneens vriendelijke Deense lokettiste ons er fijntjes nog even inwreef dat je altijd op je ticket moet kijken of je krijgt waar je voor betaalt.

Ik moet helaas toegeven, ze had  oooozoooo gelijk, maar toch.

Conclusie: Eerst €30,- voor nop, daarna €30,- extra voor de volle mep, is €60,- al teveel  kwijt voor dat we zelfs nog maar in de buurt van onze bestemming waren, dus let op, vertrouw niet zomaar iedereen!

(Weet niet zeker of de bedragen exact kloppen, maar wel die 2X €30,-).

 

Hallo thuisblijvers, 
hier is het momenteel zondagavond 10 mei, 21.00 uur en nog volop licht. We zijn gevorderd tot ca. 150 km. voorbij Oslo, richting Bergen. Alles verliep soepeltjes, ook bij de Noorse grens, waar wel enige paniek ontstond toen we ons niet op het juiste kantoor hadden aangemeld i.v.m. het mogelijk ziekteverwekkende monster wat we met ons meevoeren, maar na een kleine omsingeling door Noorse douane-ambtenaren, en "nauwkeurige" inspektie van Lotje's Europees paspoort voor gezelschapsdieren, werd alleen nog even gevraagd of we ook nog alcoholische drank bij ons hadden, waarop een simpel "niet te veel" volstond om ons verder te laten rijden, gelukkig maar, want "niet te veel" is voor heel veel uitleg vatbaar!!! 
Ma. 11 mei. 
Route vervolgd ri. Bergen, 't wordt steeds mooier, weg nr. 7 gevolgd over/langs de Hardangervidda, een kille hoogvlakte die duizenden vierkante km. beslaat, waar zelfs geen bomen groeien. Plekje gevonden langs de Hardangerfjorden. 
Di. 12 mei, broer Henk's 59e verjaardag, even Bergen aangedaan, maar voor ons veel te druk, bovendien zijn die parkeergarages voor ons niet hoog genoeg, dus snel naar rustiger oorden, richting Alesund en Runde, hopen morgen de Sognefjorden te zien. 
Verder is het hier geweldig mooi, mede door het schitterende weer, veel zon, wel fris, maar toch! Staan op een prima plekje, net voor de pont naar Duesund om de Austfjorden over te steken. (zie foto's) 
Wo. 13 mei, verder noordwaarts gezworven, vele fjorden gezien, en sommige overgestoken,waaronder de Sognefjord, prachtig, wat een overweldigend mooie natuur, ruig en puur, kijk maar naar de foto's. 
Vandaag over vele binnenweggetjes gereden, meestal zo smal dat passeren erg moeilijk was, door heel veel pikdonkere tunnels gereden, dat was wel wat minder. 
Staan nu op een camping bij Forde, met wifi internet, dus hopelijk krijgen jullie nu de eerste berichten. Leuk om te weten, hier wordt het pas rond 11 uur donker, hoe vroeg het licht wordt, heb ik nog niet gezien, ik denk rond 4 uur. 
Na lange omzwervingen langs talloze mooie fjorden, meren, rivieren en door bossen die volgens sommigen eeuwig zingen, zijn we dan aangeland op het vogeleiland Runde, waar volgens kenners wel 180.000 paar zeevogels broeden. Na aankomst zaterdag j.l. wegens het prachtige weer direkt geboekt voor een rondvaart om het eiland, schitterend, alleen mooie scherpe foto's maken vanaf een kleine boot buitengaats is nog niet zo simpel. Gisteren, alleen, voor Anja iets te ver, het eiland over geklauterd, incl. de hoge rotsen. Wel heel veel vogels gezien, maar meestal voor mij veel te ver om er mooie plaatjes van te maken. 
Wat het weer betreft, we maken hier opnieuw het voorjaar mee, alleen lijkt het hier meer op een film die sneller wordt afgespeeld, werkelijk alles staat gelijktijdig uitbundig in bloei, van tulpen en narcissen tot Azalea's en Rododendrons, zeeën van Pinksterbloemen en Paardebloemen, Seringen, Brem, Appel- en andere fruitbomen en struiken en ga zo maar door. Wat voor ons heel bijzonder is, dat het hier pas tegen middernacht, rond half 12, een beetje donker wordt. 
Gisteren, ik was net terug van mijn rondje Runde, kwam iemand in een keurig zwart pak naar ons toe, en maakte zich bekend als Ben Hensen, een in Holland geboren Noor, was tijdens zijn aktieve loopbaan kapitein op een zee-sleper, en woont hier al 7 jaar in de buurt. Dat zwarte pak had te maken met de een of andere Noorse nationale feestdag. Tijdens een aardig gesprek vroeg hij of we daar en daar, allemaal in de omgeving ook al wel geweest waren, anders reed hij er met ons wel even naar toe. Dus kregen we op zondagmiddag een rondrit door de omgeving, met na afloop nog even een bezoek aan zijn huis, want we moesten persé zijn gerookte wilde Noorse zalm proeven, errrruuggg hoor! 
Verder gaat alles uitstekend, deden er 2800km. over om hier te komen, maar dat is wel de moeite waard. Met Lotje gaat 't ook prima, niets hebben we aan haar gemerkt nadat we haar kinderen uit huis hebben geplaatst. 
Vandaag een vrije dag genomen om de berichten en de foto's te ordenen en te versturen, hier is wifi-internet op het hele terrein, wel minimaal signaal, maar het zal wel lukken, en Anja kan wassen en drogen, moet ook gebeuren. 
Hallo thuisblijvers, het is nu 20 mei, 
iedereen gefeliciteerd, en Gertjan in het bijzonder, wegens zijn 29e verjaardag!!! 
Vanmorgen verlieten we Runde, voor het eerst regen, om onze zwerftocht verder te vervolgen. Wegens berichten van collega-zwervers dat er nog te veel sneeuw ligt in een paar gebieden waar we heen zouden trekken, hebben we onze koers drastisch verlegd, laten Geiranger en z'n fjord, de Trollstigen, Dovrefjell, de gletsjers, "preikestolen" enz. maar fijn even wachten, we gaan nu eerst naar de Lofoten en denken daar, met onze manier van "zwerven", wel een dag of vier à vijf voor nodig te hebben, die eilanden liggen wel een eind boven de poolcirkel. 
Vandaag zijn we aangeland in de buurt van Kristiansund, het laatste stuk over de "Atlanterhavsvei" , volgens de Noren wereld-beroemd. 
Vrijdag 22 mei. 
Inmiddels opgerukt naar het hoge noorden, staan nu vlakbij Mo i Rama (nooit van gehoord), ca. 90 km. onder de poolcirkel, dus dat schiet al lekker op. 
Sliepen afgelopen nacht in de buurt van een monument ter nagedachtenis aan geallieerde luchtmachtmensen die omkwamen bij het ontdekken (en later vernietigen van) het duitse slagschip Tirpitz, wat zich schuil hield in een zij-fjord van het Trond- 
heimerfjord.(Zie foto's). 
Momenteel heerlijk weer, veel zon en niet al te warm, heerlijk om zo door deze machtig mooie gebieden te sturen met zijn vele meren en fjorden en veelal nog met sneeuw bedekte bergen. 
Zaterdag 23 mei. 
Inmiddels de poolcirkel gepasseerd, wat wel heel bijzonder is als je alles moet geloven wat je dan onderweg ziet, een "Polar-camping", "Polarhotel", " Polar race-circuit", we eten zelfs "polar" brood, kun je nagaan! 
Zagen onderweg voor het eerst rendieren, alleen horen die vóór je over te steken, dezen echter wilden persé pas oversteken als we voorbij waren, zullen dus wel tamme rendieren geweest zijn. 
We moeten wel erg wennen aan het niet meer donker worden de laatste dagen, je denkt absoluut niet aan bedtijd als het nog klaarlicht is, dus alle gordijnen maar dicht, 't zijn dus wel gouden tijden voor onze zonnepanelen, 24 uursdienst! 
Maandag 25 mei. 
Staan aan de haven van Andenes, het noordelijkste punt van de Lofoten, eigenlijk de Vesteralen, voor de deur van de plaatselijke VVV, gebruik makend van hun onbeveiligde WiFi. Kwamen hier gister aan na een voorspoedige reis, incl. ferry van 1 uur, op een prachtige camping aan zee, met uitzicht op o.a. 2 zeearenden (whitetailed eagle) en een rondzwemmende zeehond, maar te ver weg voor foto's. Het was zo mooi weer, dat we direkt de stoelen buiten gezet hebben om nog een uurtje in de zon te genieten. 
Vanmorgen was het géén weer, 6gr. wind en regen, dus eerst maar uit op info over whale-safari in de omgeving van deze eilanden. 
Hebben dus nu wel het verste punt van onze zwerftocht bereikt, deden er 4000km. over, en hadden ook nog wel effe naar de Noordkaap, Zweden, Finland of Rusland kunnen gaan, maar we vinden het zo wel welletjes. 
Vandaag 26 mei, vertrokken uit Andenes, waar het afgelopen nacht flink te keer ging, vliegende storm met veel regen, van de 5 of 6 campers die er gisteravond op de camping stonden, waren wij vanmorgen nog de enige aanwezige. Na het ontbijt en nog een tijdje naar een rondcirkelende zee-arend te hebben gekeken, zijn we vertrokken. Hebben inmiddels Andoya verruild voor Langoya, reden een mooie route. Onderweg zagen we hoe er stokvis gemaakt wordt van kabeljauw, heel simpel eigenlijk, verse kabeljauw wordt gefileerd, gezouten en in de buitenlucht opgehangen, net er over tegen rovers, en na een tijdje heb je stokvis, klaar voor export. 
Staan nu in Sto, en gaan morgen op onderzoek uit naar de mogelijkheden voor walvis-, zeehonden en of papagaaiduikersafari. 
Vrijdag 29 mei, 
helaas, helaas, die safari's gaan wegens de weersomstandigheden niet door, dus in Sto(met een streep er door) van de uit Holland afkomstige kapitein van het "safari"schip een prachtige, waarschijnlijk veel te dure, foto gekocht van de staart van een potvis, welke bij ons thuis een prominente plek zal krijgen. 
Inmiddels hebben we de "Vesteralen" verruild voor de "Lofoten", en aangezien de wind naar noord gedraaid is, ca. 200km. boven de poolcirkel, zul je begrijpen dat alle dikke kleren uit de kast moesten komen, want zonder zon, veel wind en regen, is het hier nog maar een graadje of 5. We zwerven nu van eiland naar eiland zuid-westwaarts om in Sorvagen de ferry naar Bodo te gaan nemen, maar wellicht wordt dat na de Pinksteren. 
Zagen onderweg nog wel mooie vogels, veel drieteenmeeuwen, meerdere zeearenden en vanmorgen een paartje moerassneeuwhoenders, waarvan het me alleen lukte de haan op de foto te krijgen. 
 
Maandag 1 juni, (zal wel 2e Pinksterdag zijn). 
Zo gezegd, zo gedaan, van eiland naar eiland, tot in het zuidelijkste dorpje van de Lofoten, in A(met een klein rondje erboven), spreek uit als òòh, overnacht niet ver van de ferry naar Bodo, om daar bijtijds te kunnen inschepen. Troffen daar zowaar nog een paar goede bekenden van de "VW Busclub", dus hadden we daar nog een gezellige avond. Na een onstuimige oversteek van 4 uur, doorgereden naar "Saltstraumen", waar tijdens de wisselende getijden een enorme maalstroom ontstaat bij een nauwe doorgang aan het begin van een groot fjord, geweldig om te zien, net een kokende pan water van ca. 100 meter doorsnede.Zagen onderweg zowaar 2 elanden, hadden al ongeveer 387 keer een waarschuwingsbord hiervoor gezien, dachten dat dat alleen was om de toeristen lekker te maken, maar nu was het echt zo, ze zagen er echter niet uit met nog allemaal flarden van de wintervacht, kon geen foto maken, reden op een doorgaande route, dat leek me wat te link. 
Verder willen we de -17-volgen, dat is de "binnendoor"-route, die doorgaat voor één van de mooiste autoroutes van Europa, met een lengte van ca. 700km. waarin geloof ik 7 overtochten met een veerboot zitten, we gaan daar wel een weekje ofzo van genieten. 
We staan nu even op een camping in Hustad, een plaatsje op het eiland Sandhornoya, ca 30 à 40km. onder Bodo, nog zo,n 100km. boven de poolcirkel, maar wel met aanzienlijk beter weer, alleen internet is hier nog niet doorgedrongen, dus wanneer je dit te lezen krijgt, weten we niet. 
 
Dinsdag 2 juni, 
ben nu in de bibliotheek van Ornes, dus hierbij de berichten. We moesten hier wel even blijven, want deden gisteren de was, maar op die camping, ook niet bij de eigenaar, was er een droger, dus hingen we alles buiten aan een grote droogmolen, de zon scheen toen nog en er was veel wind, toch was alles niet helemaal droog toen we naar bed gingen, later is er één regenbui gekomen, en die duurde ongeveer 5 uur, dus vandaag alles hier naar de waskerei gebracht om te drogen. 
Verder alles prima, wel koud en veel regen de laatste dagen, maar we genieten er wel van. 
Groeten uit het hoge noorden, waar het nog steeds niet donker wordt.
Het is nu woensdag 3 juni, zijn verder gezworven over de RV. 17, schiiiitttterend, alleen de zon laat het nog even afweten, dus nog niet veel foto's. Soms wanen we ons wel in de Rocky Mountains, zo mooi, het grote verschil is wel dat hier eigenlijk overal wel mensen wonen. Zagen gisteren, net voor we weer verder zouden gaan nog een spektakulaire aktie van een helikopter boven een Hurtigruten veerboot, kennelijk om iemand dringend van boord te halen, was wel ver weg, maar toch een paar mooie plaatjes. Overigens de Hurtigruten onderhoudt o.a. een uitgebreide veerdienst op alle havens langs de westkust en fungeert hierbij als bevoorradingsschip, pakketdienst en postboot tegelijk. De accomodatie aan boord is gelijkwaardig aan een luxe cruise- 
schip, dus er varen altijd veel toeristen mee, een aan te bevelen reis waarbij je desgewenst je auto ook kan meenemen, kijk maar op Hurtigruten.no. 
Vandaag passeerden we ook weer de poolcirkel, deze keer per veerboot, en dat laten die Noren wel merken met een soort globe ter plaatse op de wal, dit was tijdens een lange overtocht van ruim een uur tussen Jektvik en Kilboghamm. 
Zaterdag 6-6-09, de verjaardag van onze Lotje dus (6-6-06). 
Inmiddels behoorlijk verder opgerukt naar het zuiden, en dat is merkbaar, iets aangenamere temperaturen, zeeën van fluitekruid 
en hier is alles weer groener. Bezochten ook nog het eiland Torget, dat zich kan beroemen op een bijzonder fenomeen, genaamd "Thorghatten", een door erosie doorboorde berg, met een gat van 30m. hoog en een lengte van 160m. een waar natuurwonder dus, wat door Lotje en mij van nabij bekeken is, na een stevige klim. Na diverse prachtige plekjes voor overnachting te hebben gebruikt, zijn we inmiddels Namsos gepasseerd, richting Trondheim, op weg naar Dovrefell, in de hoop wat muskusossen voor de lens te krijgen. Vandaag lukte het eindelijk een paar mooie, ( vind ik dus,) elandfoto,s te maken, na er al 3 keer gezien te hebben, wel jammer dat ze in deze tijd nog geen gewei hebben, maar toch. Verder verloopt onze zwerftocht gladjes, ons 5-sterrenhotelletje op wielen doet het, ook na 5900km. voortreffelijk. Staan nu ergens midden in de natuur, na een pad gevolgd te hebben, waarvan we niet weten waar het heen gaat, maar inmiddels wel 20 km. weg van de bewoonde wereld, waar we dus ook die elandstier ontmoetten, wie weet wat we verder nog te zien krijgen. 
Zondag 7 juni. 
Rond 8 uur op, en -5 graden, brrr, we zitten kennelijk wel hoog. 
Vandaag de weg, na een flinke wandeling, naar de bewoonde wereld weer teruggevonden en meteen maar doorgereden tot voorbij Oppdal, en op camping Magalaupe een plekje ingenomen, wat niet zo moeilijk was, we tellen hier nog 2 Noorse en 1 Duitse camper. Wel een campinkje naar ons hart, klein, mooi gelegen, proper sanitair, betaalbaar voor Ollanders en last but not least, de eigenaar is, volgens hem, nog de enige die "safari's" naar Dovrefjell, je weet wel, waar nog muskusossen lopen, in een ver verleden geïmporteerd uit Groenland, mag organiseren, uitsluitend te voet en niet meer per auto. Vorig jaar oktober nl. heeft het Noorse leger de toegang tot het nationale park overgedragen aan de "bureacratie", zoals hij ons vertelde. Dus zodra er weer goed weer en genoeg belangstelling is, hoop ik (niks voor Anja) van de partij te zijn. Woensdag a.s. is er ook vanuit Oppdal een "elandsafari", dus we zullen hier nog wel even blijven hangen. 
Morgen gaan we voor de boodschappen toch naar Oppdal, kunnen dus waarschijnlijk in de plaatselijke bieb de foto's en berichten wel weer 'doorseinen' en de laatste berichten binnenhalen. 
 
Woensdag 10 juni. 
Maandag eerst wat info verzameld m.b.t. diverse "safari's", waarna we besloten er dus maar zelf op uit te gaan, de campingbaas had geen tijd wegens politieke beslommeringen (zei dat het weer te slecht zou worden), en voor de elandsafari moesten we p.p. 290Nok (€35) gaan betalen. Al snel kwamen we er achter waar die "safari's" zouden zijn, dus te voet enkele keren Dovrefjell in gegaan, en tijdens hagel, sneeuw en regen en ook goed weer toch nog enkele muskusossen gezien. Dinsdagavond op elandjacht, laat in de avond ons busje op een goed plaatsje gezet met ruim uitzicht, en na lang wachten toch nog een eland gespot, alleen goeie foto's maken om tegen middernacht lukt mij nog niet altijd. Wel zagen we in de verte een kraanvogel die ons nauwlettend in de gaten hield en stug op veilige afstand bleef zodat een mooi plaatje er niet in zat, jammer. 
Zijn inmiddels verder gezworven, Dombas voorbij, en een plekje ingenomen op een mooie picnicplaats aan de bosrand in het Romsdal richting Andalsnes. Zagen onderweg nog een heel mooi rendier met een mooi beginnend gewei, vlakbij de weg, dus perfekt om een mooie foto te maken, dat was ook niet zo moeilijk, hij zat vast aan een lang touw en deed dienst als promotie bij het souvenir-stalletje van een Lap. 
Vrijdag 12 juni.
Staan inmiddels in Linge om de veerboot te nemen naar Eidsdalen om vervolgens af te dalen naar Geiranger met z'n beroemde fjord. 
Gisteren "deden" we de "Trollstigen", zoek dat maar even op in Google Maps, een geweldige ervaring. Deze keer zagen we een mooie kariboe, ook vlak langs de weg, makkelijk te fotograferen, hij stond perfekt doodstil, was nl. een opgezet exemplaar voor promotie van alweer een souvenirshop. 
De foto's van gisteren volgen nog, hadden nl. gisterenavond visite van dezelfde VW clubmensen die we al 2 keer eerder ontmoetten op onze zwerftocht, reden totaal verschillende routes, en toch stonden we gisteren weer op dezelfde overnachtingsplaats, wonderbaarlijk! 
We blijven hier nog even om de problemen met verzenden van email eerst op te lossen, want dat lukt al een poosje niet meer zoals je gemerkt hebt. Verder alles ok.
Na geslapen te hebben bij de achterdeur van de tourist-info, (gratis WiFi), in Sylte, verder gezworven naar Geiranger, alwaar we getrakteerd werden op een buitje van zo'n 20 uur, gelukkig werd het in de loop van de ochtend droog. Volgens plan namen we de ferry van Geiranger naar Hellesylt, om vanaf het water gedurende een tocht van 5 kwartier het beroemde Geirangerfjord te aanschouwen, prachtig, alleen de zon liet helaas verstek gaan. Daarna verder gezworven naar het westen via de -655- en in Volda aan het fjord een plaatsje voor de nacht gevonden, waar we 's avonds nog een paar dolfijnen zagen voorbijzwemmen, ongelofelijk. Dit was wel een TOPdag, die weg is één van de allermooiste van onze zwerftocht, vandaar de grote hoeveelheid foto's, oordeel maar zelf. Verder gaat alles prima, eten en drinken lukt ook wel, al hebben die Noren toch wel een heel beperkt assortiment groenten, wortelen in div. maten, koolraap, prei, uien en wel 10 div. soorten sla, maar dat is het dan wel ongeveer, fruit is er wel, witte druiven uit India, blauwe uit Chili, kersen uit Californië, rode eple uit Argentinië, gele eple uit Tirol, kiwi's uit jeweetwel, peren uit zd. Afrika, en de prijzen zijn er dan ook naar. 
Bijna vergat ik nog onze ontmoeting te vermelden met een mooi hermelijntje, dat op diezelfde -655- wandelde, jong en onervaren ogenschijnlijk, dus niet moeilijk te fotograferen. 
Vandaag verder gezworven naar Runde, waar we al eerder waren, om met Ben Hensen naar de zeehonden te gaan kijken en om te proberen nu wel die "Puffins" op de foto te krijgen. Hier is WiFi op het hele terrein, dat is wel zo handig. 
Groeten vanaf Runde,
inmiddels do. avond 18 juni. 
Vanmorgen Runde verlaten na 3 heerlijke dagen, zagen veel vogels, zowel hoog boven op de rotsen, als ook vanuit de boot. 
Alleen de "zeehondensafari" met Ben Hensen ging helaas niet door, hij had een beetje onduidelijk verhaal over een keuring van de boot die nog moest plaats vinden. Verder was het er prachtig, zagen ook veel zee-arenden, we werden er door de meeuwen op attent gemaakt als er weer één of meer in de buurt kwamen. 
Dus verder gezworven langs diverse prachtige fjorden, nu richting Jostedalsbreen met z'n bergen van rond de 2000m. en meerdere gletsjers. 't Zou vandaag slecht weer zijn, in Runde regende het behoorlijk, maar uiteindelijk werd het een mooie dag, goed genoeg om de oude "strynefellvegen" te rijden, want daar moet je niet zijn met slecht weer of lage bewolking. Was heel mooi, smal, matig verhard en soms wallen van wel 3 meter sneeuw langs de weg en een geweldig imponerende ruige natuur rondom. Lotje heeft zich kostelijk vermaakt in de sneeuw, zo vaak heeft ze dat nog niet meegemaakt. 
Wordt vervolgd. 
Inmiddels 22 juni, via schitterende route's aangeland op een wel zeer rustige camping in Ringoy, zie dat maar eens te vinden, langs de -13- aan de sorfjorden, met visbootje voor de gasten, dus je begrijpt dat ik weer snel terug ga, in de hoop dat het wat minder stormachtig wordt. Zit nu even in de bibliotheek van een dorp 10km. verder, i.v.m. de boodschappen. 
Hartelijke groeten van W&A&L, en alles ok. 
Inmiddels dinsdag 30 juni, en 't is maar goed dat we een laptop hebben, anders zouden we dag en datum echt niet meer weten. Eind vorige week zwierven we verder door het eveneens schitterende zuiden van Noorwegen, langs alweer vele fjorden en prachtige groene dalen, met het Lysefjord wel als topper, en niet alleen vanwege de smakelijke vissen, zóóóó mooi! 
Vonden zaterdag een mooi plekje in het Setesdal, in de buurt ven Evje, aan een zijpaadje in het bos. Inmiddels was het hier ook al behoorlijk warm geworden, 25 tot 28 gr. en hier wordt het 's nachts zowaar al een enkel uurtje bijna donker. Vanwege de warmte dus alles open gezet, de dakluiken, het grote keukenraam, goed met horren beveiligd, en de schuifdeur open, ook voorzien van een hor met rits. 's Avonds dachten we enkele fruitvliegjes binnen te hebben, besteedden daar verder weinig aandacht aan, en gingen naar bed, maar slapen wilde niet echt lukken, overal jeuk en gekriebel, Lotje was ook al onrustig, al snel werd duidelijk welk een ramp over ons was gekomen, nl. een armada van piepkleine vliegende bijtertjes die moeiteloos door onze óóó zo veilige horren letterlijk kwamen binnenvallen. Direkt alle muggenenandereellendelingenwerende verstuivers in stelling gebracht, waarvan de "autan", die we vorig jaar van Janneke kregen, enigszins bleek te helpen, al werden we daar zelf ook al niet vrolijker, eerder high, van. Zo erg dat Anja met Lotje naar buiten vluchtte, om daar vervolgens te constateren dat ons veelsterrenhotelletje bijna bedekt was met die zwarte knutjes. Na veel meppen en spuiten toch maar weer naar bed en zowaar toch nog wat geslapen. Zondagmorgen was het slagveld bezaaid met minuscule lijkjes, en wij, wij wilden nog maar één ding, zo gauw als mogelijk dit prachtige land verlaten, op de vlucht voor dat zwarte gevaar, want dit wilden we voor geen prijs nog eens meemaken. Waren we van plan om onder Oslo langs bij Moss over te varen en verder over Zweedse binnenwegen onze zwerftocht te vervolgen, nu speerden we direkt naar Kristiansand om zo snel als mogelijk de ferry naar Denemarken te nemen. Eigenlijk kun je deze overtocht alleen van tevoren boeken, maar het kostte geen moeite om dezelfde dag nog over te varen naar Hirtshals met de "Speed 1" van Colorline, die ons in 3,5 uur zo'n dikke 200km. over het Skagerrak bracht, waarbij we onderweg zelfs nog een glimp van een walvis opvingen. Staan nu op een mooie, rustige camping in het noorden van Jutland, want vrij overnachten is hier niet toegestaan. Momenteel is het heerlijk weer, stonden gisteren de hele dag op het strand, mét ons vijfsterrenhotel, dus ijsje en een koud biertje bij de hand, wat een luxe, kom daar maar eens om in ons kikkerlandje. Bovendien stonden we vlakbij een kolonie oeverzwaluwen, af en aan vliegend naar hun in de steile duinwand gegraven nestholten. Nu hadden we dus rustig de tijd om de schade op te nemen, veroorzaakt door de knutjes, bij Anja viel het wel mee, Lotje is nog steeds een beetje van slag en bij mij lijkt het wel op een spontane mazelen-uitbraak, alleen al op mijn rechterhand telde ik 65 bulten, en ik heb nog meer onderdelen, kijk maar naar de foto's. Dit is tevens de laatste "even bijpraten", onze zwerftocht door het overweldigend mooie, voor iedereen aan te bevelen Noorwegen is voorbij, weliswaar abrupt, maar toch, en je weet nu in welke tijd je mogelijk wordt opgevreten! 
We hopen dat jullie op afstand hebben kunnen proeven wat we aan moois mochten aanschouwen. 
Wij zwerven nog wel één of twee weken verder, hebben nog een paar familie- en vriendenbezoekjes op het programma, om daarna weer van ons domein in Rucphen te gaan genieten. 
De hartelijke groeten van Wout en Anja en Lotje.